Orhan Gencebay... "ÜLKEMDEN UTANIYORUM"

Gözde ÖZTÜRK
By -
0


Orhan Gencebay müzik camiasında deprem etkisi yaratacak açıklamaları sivridilli.com adlı internet sitesİ Genel Yayın Koordinatörü Ozzy’e yaptı.

Müzik sektöründe yaşananları magazinsel olarak izlendiğini kaydeden Orhan Gencebay sektörün rakamsal durumunun içler acısı olduğunu belirterek acı dolu tablodan bahsetti “ Türkiye’de müzik sektörü çökmüştür. Üretim durma safhasına gelmiştir. Bu ülkenin ayıbıdır. Bunun sebebi birinci derecede korsanlık ikinci derecede insanlıktır. Türkiye korsan üretim konusunda diğer ülkelerden daha yukarıda olduğu için ülkemden utanıyorum.”

Konunun hassasiyeti doğrultusunda oldukça ciddi konuşan Orhan Gencebay sözlerine şöyle devam etti “ Türkiye’de yılda ortalama 500-600 tane albüm çıkıyor. Bu İngiltre’de 26 bin Amerika’da ise 33 bin adettir. İşte bu rakamlar gerçeği yansıtıyor. Sektörün çöküşünün belgesidir. Medya magazinsel haberler yaparken rakamsal haberleri es geçiyor.Bunun sebebi besteci beste yapmak istemiyor.Bir tek müzik alanında değil güzel sanatların her alanı korsanla savaşıyor.Türkiye’de 270 milyon albüm tüketilmesi gerekirken 5 milyon albüm tüketiliyor. İnternetten 3 milyar indirme olacakken yasal olarak 15 milyon indiriliyor.Gelişmiş ülkelerde bu böyle değil.İnternetten yasal yolların dışında indirilen müzik film ve diğer şeyler anında tespit edilip o kişinin IP numarasından yeri tespit ediliyor ve o kişiye para cezası gönderiliyor.Bunu bir daha yaparsa daha ağır cezalar veriliyor.Amerika,Fransa ve İngiltre’de Sarkosky adıyla bilinen yasada kişiler biliyorlar ki eğer ben bunu yasal olmadan alırsam bu hırsızlıktır.Bunun önemine saygı duymayan insan insan değildir.”

“Türkiye’de 26 meslek birliği var.Bunların birleşmesi için sağlanan 5846 nolu yasadan kimsenin haberi yok.Kavgaların olmasından rahatsızım. Bazıları bir şeylerin düzelmesini istemeyebilir.Çünkü Telif alacak birileri varsa Telif verecek birileri de var.Bu yasanın çıkmasından rahatsız olacak birimler de olacaktır. Her şeyin yeni çıkacak yasa ile yoluna gireceğine inanıyorum” dedi… 

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)